Terug naar Nieuws

Interview met Bert Jan van Dinter – Winnaar Ondernemersprijs Oost-Groningen 2018

Gepubliceerd op:
Interview met Bert Jan van Dinter – Winnaar Ondernemersprijs Oost-Groningen 2018

Bert Jan van Dinter van Vandinter Semo in Scheemda won de Ondernemersprijs Oost-Groningen in 2018. Toen hij in december 2017 gebeld werd door de organisatie dat hij genomineerd was voor de prijs was hij erg verbaasd. Hij hoefde echter niet lang na te denken op de vraag of hij mee wilde doen. “Ik was direct enthousiast. Het geeft toch een bepaalde waardering voor je bedrijf en personeel.”, aldus Bert Jan van Dinter.

Contact met de andere finalisten

“Via LinkedIn kwam ik al vrij vlot in contact met de andere finalisten. We hebben elkaar niet lang daarna ontmoet tijdens een bezoek aan elkaars bedrijf. Het is bijzonder hoe snel je een band met elkaar krijgt. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje waardoor het al snel lijkt of je elkaar al jaren kent. De finale was in februari 2018. Ondanks het feit dat je er al weken naar toeleeft en er een accountantscontrole is geweest, een film gemaakt en we een bedrijfsbezoek hadden gehad van de jury, kun je je er toch niet helemaal op voorbereiden. Ik was er niet van overtuigd dat ik zou winnen. Alle finalisten hebben een prachtig bedrijf. Bovendien was ik de enige ondernemer die wel een bedrijf in het Oldambt heeft, maar hier niet woon. Hoe ga je de jury er dan van overtuigen dat jij moet winnen?” 

Verborgen parel in het landschap van Oost-Groningen

Het was een spannende avond waarin alle finalisten goed uit de verf kwamen. Na een kort overleg kwam de jury met het verlossende woord. Bert Jan van Dinter won de Ondernemersprijs Oost-Groningen van 2018! “Vandinter Semo heeft een rijke historie en ziet reikhalzend uit naar een toekomst met volop kansen. Sinds de oprichting in 1914 heeft Vandinter Semo een schat aan kennis en ervaring opgebouwd in de veredeling van zaden. Het is spreekwoordelijk een verborgen parel in het landschap van Oost-Groningen.” aldus juryvoorzitter Karel Groen.

Ongeloof en blijdschap

“Wat ik voelde was vooral ongeloof en natuurlijk enorme blijdschap” zegt Bert Jan. “Het was een prachtig moment! Wat ik vooral mooi vond is dat je bedrijf en medewerkers zoveel waardering krijgen. De impact voor mij, als niet-Groninger, met een bedrijf dat al 105 jaar in de Provincie Groningen gehuisvest is, in dit speciale gebied was enorm. Dit gebied heeft zoveel historie, misschien qua akkerbouw wel de meeste van Nederland. Doordat een monnik jaren geleden een dijk aanlegde in Groningen werd de grond hier heel geschikt was voor ons vakgebied. Vele boeren uit mijn geboorteprovincie Brabant zijn daardoor naar Groningen verhuisd. Bovendien kennen we allemaal de historie van dit gebied, die ook zo mooi is beschreven in het boek ‘De Graanrepubliek’ van Frank Westerman.”. De volgende dag stond het kantoor van Bert Jan vol met bossen bloemen, taart en kaarten om ze te feliciteren. “Prachtig dat zoveel mensen betrokken zijn bij je! Ik heb diverse ondernemers dan ook uitgenodigd om bij ons bedrijf te komen kijken en met sommigen doe ik nu zelfs zaken.”

NOS en NU.nl

Toen Bert Jan in juli 2018 op vakantie was en zijn voicemail afluisterde, hoorde hij een bericht van een van zijn medewerkers dat iemand van de NOS hem wilde spreken. “Toen ik hem vanaf mijn vakantieadres terugbelde gaf hij aan dat hij een persbericht had ontvangen over de toename van glutenvrije producten in de levensmiddelenbranche. Hij zei dat hij een item met wat sfeervideobeelden hierover wilde maken en vroeg zich af of ik daar wat cijfers bij kon geven. Hierop heb ik hem uitgenodigd om naar Groningen te komen en wat beelden te schieten in onze proefvelden. Doordat ik op vakantie was moesten ze echter anderhalve week wachten voordat ze konden komen filmen. Mijn gesprekspartner gaf aan dat dat wel erg lang duurde en ze daar even over na wilde denken. Na een dag belde ze terug dat ze zouden komen filmen zodra ik terug was van vakantie. Op mijn vraag hoe ze bij mij terecht was gekomen antwoorde ze dat ze had gegoogled op bedrijven die iets met haver doen. Toen ze zag dat ik de ondernemersprijs had gewonnen wilde ze per se mij spreken. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat het gewoon een item op de website van NOS werd, maar anderhalve week later troffen we elkaar in Scheemda en toen bleek het om een item in het NOS journaal te gaan. Dan zit je TV te kijken en zie je jezelf in een nieuwsitem van anderhalve minuut op landelijke televisie, dat is echt heel bijzonder! Van over de hele wereld kreeg ik reacties. Vorige maand was ik alweer in het nieuws. Dit keer belde iemand van Nu.nl dat er een havermelkfabriek werd geopend in Vlissingen, of ik iets over haver kon vertellen. Het artikel bestaat zelfs van driekwart uit mijn verhaal.” 

"Gun mensen een podium"

Voor iedereen die twijfelt of hij iemand moet nomineren: “Twijfel niet langer, gun mensen een podium. Met de moderne media ga je de hele wereld over. Het is mooi voor je bedrijf en je medewerkers. Ook hun trots en betrokkenheid bij je bedrijf groeit. Bovendien trek je ook bewustere mensen aan als nieuw personeel. En je netwerk vergroot aanzienlijk. Door het NOS-item kwam ik weer in contact met de Jumbo Wielerclub waar een bakker bij betrokken was waar ik nu zaken mee doe. Je naamsbekendheid groeit enorm, allemaal dankzij deze prijs.”

Over Vandinter Semo

De geschiedenis van Vandinter Semo gaat terug tot het jaar 1914. In dat jaar startten de heren Zwaan en De Wiljes in het Groningse Scheemda met hun bedrijf in zaadteelt- en zaadhandel. Ruim 100 jaar en enkele naamswisselingen verder, zijn zaadteelt en zaadhandel nog altijd de belangrijkste kernactiviteiten van het huidige Vandinter Semo. Weliswaar is de bescheiden zaadhandel van toen inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste producenten en verwerkers van zaaizaden in Nederland en ver daarbuiten. En ook het dienstenaanbod is uitgebreid met zaadschoning, zaadcoating en zaadverpakking. Bovendien beschikt Vandinter Semo over een hoogwaardig laboratorium om het kweekprogramma te ondersteunen.

Over Ondernemerprijs Oost-Groningen

De Ondernemersprijs Oost-Groningen geeft inspirerende ondernemers uit Oost-Groningen een prachtig podium. Het initiatief van Ondernemerskring Oost-Groningen en de gemeente Oldambt om te laten zien hoe veelzijdig onze regionale economie is, vindt in 2020 alweer voor de 5e keer plaats; een lustrumeditie! Het belooft een prachtige avond te worden. Ben of ken jij een ondernemer die deze prijs zou moeten winnen? Vanaf 5 november kan er genomineerd worden via www.ondernemersprijsoostgroningen.nl. Het evenement in De Klinker in Winschoten is gratis toegankelijk voor alle ondernemers uit Oost-Groningen. Zet de datum alvast in uw agenda: 13 februari 2020!

In liefdevolle herinnering aan Jan Kloosterboer

In liefdevolle herinnering aan Jan Kloosterboer

Met groot verdriet, delen we je mee dat Jan Kloosterboer, een gewaardeerd lid van ons bestuur en een dierbare vriend van velen, dinsdag 5 december 2023 plotseling is overleden. 
Lees het hele bericht
 
10 mei inloopavond over oplossingen verkeersknooppunt de Blauwe Roos

10 mei inloopavond over oplossingen verkeersknooppunt de Blauwe Roos

De provincie Groningen, gemeente Oldambt en Rijkswaterstaat organiseren dinsdag 10 mei een informatiebijeenkomst over verkeersknooppunt de Blauwe Roos in Winschoten. Belangstellenden zijn tussen 17.00 - 20.00 uur welkom in hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig.
Lees het hele bericht
 

Wilt u ook in informele sfeer uw zakelijke netwerk in de regio uitbreiden?

Maak kennis met de Ondernemerskring Oost-Groningen en kijk of een lidmaatschap bij OOG iets voor u is. Neem contact op met het secretariaat voor een vrijblijvende kennismaking.